Претеча организације Група за СПЕКОФ била је Листа за промене основана 2010. године. Листу за промене основали су Иван Шашић, Никола Биочанин и Марко Зиројевић за жељом да заиста промене неке ствари на Економском факултету и унапреде како наставни тако и ваннаставни живот студената.

У АПРИЛУ 2011. ГОДИНЕ Листа за промене учествује на изборима за Студентски парламент Економског факултета након чега Иван Шашић постаје студент продекан. Поред решавања проблема на бројним предметима и промене концепта одређених испита, једна од најзначајних иницијатива која је успешно спроведена јесте петиција за реновирање Парка Луке Ћеловића. Ова петиција уродила је плодом и уследила је потпуна реконструкција овог парка испред Економског факултета.

У ФЕБРУАРУ 2012. ГОДИНЕ у знатно проширеном саставу организација добија данашњи назив Група за СПЕКОФ. Од самог оснивања борба за права студената била је у фокусу. На Економском факултету почело се са прикупљањем потписа за студентску акцију „Десетка за Србију“ где је један од главних захтева био 48 ЕСПВ за буџет. Група за СПЕКОФ је на својим првим изборима за Студентски парламент Економског факултета Универзитета у Београду у априлу 2012. године остварила огроман успех. Чланови ове организације, на челу са Иваном Шашићем и Николом Биочанином, освојили су 15 од 23 мандата и заузели већину у Студентском парламенту.

Кроз чланство у Студентском парламенту тим Групе за СПЕКОФ трудио се да на сваки могући начин изађе у сусрет захтевима студената. Неке од кључних иницијатива и пројеката који су реализовани су:

  • Часопис „МонополЛист“ постао је независан студентски часопис који не представља власништво ниједне студентске организације. Часопис је добио свој статут и ниједна студентска организације не сме се мешати у уређивачку политику чланова редакције.
  • У октобру 2012. године орагнизован је јединствен пројекат на читавом Београдском универзитету за студенте прве године под називом „Упознај ЕКОФ“. У оквиру овог пројекта студенти прве године током 3 дана имају прилику да сазнају све о систему студирања, правилима, као и да се упознају са професорима и асистентима са прве године и наравно својим колегама.
  • У октобру 2012. године, у сарадњи са друштвом „Далеки исток“ и Амбасадом НР Кине, покренута је и бесплатна Школа кинеског језика и културе за све заинтересоване студенте Економског факултета, коју данас похађа око 400 студената.
  • У марту 2013. године се по први пут на Златибору организује Конгрес студената економије – КОНСЕК. Као препознатљив пројекат, подржан од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства омладине и спорта и бројних компанија, КОНСЕК је одржан и у априлу 2014. са темом „Синергија знања“ и марту 2015. године под називом „Скривени потенцијали“. Квалитет предавања, предавача, радионица и панелиста, као и задовољство свих учесника расте из године у годину што показују оцене на евалуацијама и број престижних компанија које учествују у овом пројекту.

У АПРИЛУ 2013. ГОДИНЕ видео се резултат рада у претходном периду на изборима за Студентски парламент где Група за СПЕКОФ осваја невероватних 23 од 23 мандата, на челу са Софијом Младеновић и Тијаном Вукићевић. Ово је био први пут у историји Студентском парламента Економског факултета да је једна студентска организација освојила апсолутну већину.

Једна од најзначајних иницијатива била је петиција за важење писмених испита у везаним роковима. Ова петиција је успешно спроведена и од јануарског испитног рока 2014. године захтеви из петиције почели су да се примењују.

Поред традиционалног организовања „УПОЗНАЈ ЕКОФ-а“ и „КОНСЕК-а“ уследио је пројекат „Семинар студената економије о информационим технологијама“ познатији као „IT Days” организован у децембру 2013. Пошто се ради о првом пројекту који односи на спој економије и информационих технологија на Економском факултету, овај пројекат забележио је велику заинтересованост студента због чега је реализован и наредне године.

У АПРИЛУ 2014. ГОДИНЕ на изборима за Студентски парламент Група за СПЕКОФ осваја 21 од 23 мандата на челу са Тијаном Вукићевић и Софијом Матић.

У овој години долази до развоја нових пројеката као што су: Видео презентација смерова, ЕКОФ менторства, симулације разговора за посао "Interviewing Week"  и GzS Challenge Team. Сваки пројекат доноси нешто јединствено за све студенте. На овај начин ГзС бренд добија на још већем значају међу студентском популацијом.

2015. ГОДИНЕ Група за СПЕКОФ поново је победила на изборима за Студентски парламент Економског факултета освојивши 18 од 23 мандата. На овај начин, захваљујући поверењу које студенти указују члановима Групе за СПЕКОФ, већ пет генерација из ове студентске организације долазе студент продекан и председник Студентског парламента Економског факултета.

Поред наведених пројеката свакодневно организујемо бројна предавања и радионица за студенте на самом Факултету, као и посете успешним домаћим и иностраним компанијама. Нека од њих су: предавање „Квантни скок“ одржано од стране Mc Kinsey & Company и државног секретара Министарства финансија Николе Ћорсовића, предавање тадашњег министра привреде Саше Радуловића, предавање Ивана Станковића на тему „Како, да ли и зашто се попети на врх?“, као и предавање једног од најбољих шведских мотивационих говорника Фридриха Харена.

Затим посете фабрици aутомобила Фиат из Крагујевца, компанији Coca Cola Hellenic, фабрици „Рубин“ у Крушевцу. Такође, успостављена је сарадња са Народном банком Србије и Привредном комором Србије где наши студенти иду на различите едукације и организовано је такмичење у изради студије случаја у сарадњи са Ernst&Young.
Свакодневно остварујемо сарадњу са престижним компанијама у земљи и иностранству као што су Ernst&Young, Deloitte, KPMG, Delhaize, Societe Generale, Sberbank, Zepter International, Banca Intesa, Инвеј, Теленор, ДДОР Нови Сад, Инфостуд и многим другим фирмама које могу да задовоље студентску жељу за знањем и информацијама.

НАШ ОСНОВНИ ЗАДАТАК јесте да донесемо нешто ново, уникатно, занимљиво и пре свега корисно за студенте. Као константни носиоци промена на боље своју улогу највише видимо у побољашњу квалитета студентског живота. Циљ нам је креирање младих и способних лидера, како у нашој организацији тако и изван ње. Подстичемо људе на другачија и креативна размишљања и професионално усавршавање.

Школска 2011/12

 

Иван Шашић
студент продекан

Школска 2012/13

Иван Шашић
студент продекан 

 

 


Никола Биочанин
председник Студентског парламента

Школска 2013/14

 

Тијана Вукићевић
студент продекан

 


Софија Младеновић
председник Студентског парламента

Школска 2014/15

 

Софија Матић
студент продекан

 

Тијана Вукићевић
председник Студентског парламента

Школска 2015/16

Школска 2016/17

Школска 2017/18

Школска 2018/19

Стеван Васиљевић
студент продекан

Дејан Ђокић
председник Студентског парламента

Школска 2019/20

 

Стеван Васиљевић
студент продекан

Дејан Ђокић
председник Студентског парламента

Ostavi komentar